sobota 23. července 2011

Zápisky z cesty - Oslo

Páteční události zaplavily zprávy po celém světě. Jak to vypadalo na místě, kam jsem se po týdnu ve skandinávské divočině vydala podívat jako turista?


23.7.2011 - Oslo

"Včera odpoledne nás 30 km před Oslo zastihla zpráva o výbuchu vládního úřadu. Podle první komunikace s bratrem prý jen osm zraněných a uzavřen přístup do centra. Pokračovali jsme v cestě.
Ubytovali jsme se v Ekeberg campu na jihovýchodě města a vydali se na večerní procházku po norské metropoli. Neznalí situace jsme si prohlíželi nejdražší město světa oplývající výškovými budovami a řadou stavenišť, zároveň ale také lidmi, s nimiž byste se v noci nechtěli sami setkat. A nebylo jich poskrovnu. Jediní, u kterých jsme si mohli být jisti severským původem, byli vojáci hlídkující u červenobílých pásek ohraničujících zónu nepřístupnou po výbuchu.
Pěšky jsme mohli dojít kolem nádraží až k radnici a přilehlému přístavu, odkud vyplouvají trajekty na Bygdøy, poloostrov muzeí. Stále nám v hlavě rostl plán, jak se i v takovéto situaci podívat na bájné vikingské lodě.

Dnešní ráno nás uvítalo bouřkou a novými zprávami o dalších explozích, mrtvých a zákazu používání mobilních telefonů. Rozhodnutí bylo jasné. Z našich turistických plánů v Oslo příliš nezbude.
Zajímavé bylo, že až na neustálé přelety helikoptér byl v celém městě celkem klid. Před odjezdem kolem deváté hodiny zavládla v kempu menší panika. Každý si mohl přečíst nejnovější zprávy vyvěšené v recepci. Mrtví, ranění, pohřešovaní. Střelba v pobřežním kempu plném mladých lidí.
Nikdo z naší výpravy neví, co přesně se ve skutečnosti stalo a děje, ale je jasné, že odjezd z města a kempu bude velmi rychlý.
Norská vlajka visí na půl žerdi."

O tom, co všechno se v pátek v Oslo událo, jsme se dozvěděli až z dnešních novin po příjezdu do Čech.
Cesta Oslo-Praha: 10 hodin
Fotografie: Oslo, 22.7.2011 18:41

Žádné komentáře:

Okomentovat