neděle 19. července 2009

Verdonský kaňon

Už to jsou téměř dva měsíce, kdy jsem se vydala do Provence, proto musím vzpomínky vytahovat z hlubin myšlenek ve své hlavě. Naštěstí mi je ku pomoci malý modrý sešit, jenž mi na těch pár dní sloužil jako deník. Tušila jsem, že ho budu potřebovat. =)

Kolem pobřeží jsme se ze St. Tropez vrátili k Ste. Maxime, odkud náš autobus zamířil k Verdonskému kaňonu. Francouzským venkovem, přes kaňon Châteaudouble, jímž protéká půvabná říčka se stovkami malých vodopádů, a kromě silnice uzavřeným a využívaným vojenským prostorem k samotnému Grand Canyon du Vedon.



Cestu kaňonem si prořízla řeka Verdon. Podél ní vede náročná turistická trasa. Hloubka až dvěstě metrů a kolmé stěny jsou velmi atraktivní pro horolezce.



Při první zastávce na balkonu la Mescla jsem se mohla přesvědčit, jak nám počasí přeje. I ve vyšších nadmořských výškách bylo teplo a vál příjemný vítr. Ideální pro náš výlet.







Řeka Verdon svou světlemodrou barvou, způsobenou vysokým obsahem křemičitanových iontů ze zvětralých skal, září mezi zalesněnými skalami.





Balkon Mescla je jediným místem, kde si turisté mohou koupit suvenýry či občerstvení.



Podle dohody by se mělo podél celého kaňonu projíždět jednosměrně. Našel se ovšem nejeden řidič, který o tom neměl ani zdání. A tak jsme zažili i horké chvilky při vyhýbání dvou autobusů v zatáčce úzké silnice.
To nám pozvedlo alespoň trochu hladinu adrenalinu, snad jako kompenzaci za to, že jsme slaňujícím horolezcům mohli jen tiše závidět...

3 komentáře:

  1. Nádherný fotky. Tahle krajina je jako stvořená pro nějaký dobrodružný napínavý příběh.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den....koukala jsem na vaše fotografie a i já jsem se rozhodla pro tento výlet po Francouzské riviéře a je v tom taky tato krásná příroda zahrnuta a tak se moc těším i po shlédnutí vašich fotografií :-)Monča

    OdpovědětVymazat
  3. ...boli sme na výlete vo Verdonskom kaňone a boli sme očarení krásou tej prírody a previesť sa lodičkou po jazere je tiež zážitok na celý život.
    Hlavne veľké + je mať super delegátku z cestovky ktorá ti dá výklad a zaujme každého

    OdpovědětVymazat