neděle 3. května 2009

Arles

První zastávka dne 21.4.
Arles kdysi patřilo k nejvýznamějším městům Provence.
Postavili ho staří Féničané, aby spojovalo Marseille při obchodu s vnitrozemím.
K největšímu kulturnímu rozvoji jej dovedl Ceasar, který sem přemístil centrum obchodu vytvořením námořního přístavu (pobřeží je odtud vzdálené 40 km). Proto se mu přezdívá Galský Řím.
Také se mu říká Goghovo město, podle slavného malíře, který se sem přistěhoval v 19. století.
Přestože za svůj život prodal jen jediný obraz, právě zdě vznikla jeho nejvýznamější díla. Ve městě se nenachází žádný originál obrazů, které zde vznikly, všude lze ale narazit na četné reprodukce.
V jednom z místních "vykřičených domů" došlo k události, při níž si Vincent van Gogh uřízl ucho.



Pilíře ze zbořeného arleského mostu, pro jehož rekonstrukci se nenalezl důvod, když po epidemii moru postavili nedaleko jiný.



Pod platany. Ty jsou po celé jižní Francii snad nejčastějšími stromy, když pomineme olivovníky, které se pěstují v rozsáhlých sadech.





Starověká aréna je jednou z největších a nejvýznamějších na světě. Dochovala se díky tomu, že se z ní na dlouhou dobu stalo vojenské skladiště a opevnění.




U katedrály sv. Trofima z 9.-11. století na náměstí Republiky postával muž. Hrál na trubku. Lidé ho fotografovali.





Radnice - L'hôtel de ville.






Konstantinovy lázně postavené ve 4. století našeho letopočtu z pálených cihel. Důmyslně vymyšlené bylo především vytápění od podlahy. Lázně byly členěné do několika částí, mimo jiné chladná, vlažná a horká lázeň, na které se spotřebovalo velké množství vody. Když uvážíme, kolik takových lázní ve městě bylo, není se čemu divit, že voda musela být přiváděna akvadukty, přestože město mělo své studny.



Zde jsem si dovolila přidat dvě nepříliš kvalitní fotografie, které jsou ovšem důležité po stránce obsahové, neboť ukazují výlohy dvou obchodů, z nichž každý je zaměřen na prodej jednoho z významných a typických produktů provencálské tvořivosti.






Antická nekropole Les Alyscamps. Zde jsou pohřbeny významné osobnosti nejen ze starověku.




Středověké opevnění. Povšimněte si především toho Francouze v rohu, který seskakuje ze zídky. =)

2 komentáře:

  1. Díky za další skvělý díl tohoto cestovního fotoseriálu. Působivé fotky a informace.

    OdpovědětVymazat
  2. těší mě, když se někomu líbí mé fotografie. za informace vděčím především skvělému průvodci a cestovnímu deníčku, kde jsou uloženy, jinak bych si toho asi moc nepamatovala. =)

    OdpovědětVymazat